Receptsamling
Pepparkakshus
500 g margarin
4 dl ljus sirap
8 dl socker
4 msk kanel
2 msk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
4 dl vatten
2 msk bikarbonat
26 dl vetemjöl
Smält margarinet och blanda ner sirap och socker. Blanda ner kryddorna. Ta kastrullen från värmen och blanda mjöl, bikarbonat, vatten och allt från kastrullen till en deg som får stå i kylskåpet i minst ett dygn.
500 g margarin
4 dl ljus sirap
8 dl socker
4 msk kanel
2 msk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
4 dl vatten
2 msk bikarbonat
26 dl vetemjöl
Smält margarinet och blanda ner sirap och socker. Blanda ner kryddorna. Ta kastrullen från värmen och blanda mjöl, bikarbonat, vatten och allt från kastrullen till en deg som får stå i kylskåpet i minst ett dygn.
Krabbelurer
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Rör ihop alla ingredienserna och lägg små klickar i stekpannan och grädda på båda sidor. Vänd krabbelurerna i kanel och socker..
2 ägg
1,5 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Rör ihop alla ingredienserna och lägg små klickar i stekpannan och grädda på båda sidor. Vänd krabbelurerna i kanel och socker..
Enkelt litet recept
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl vatten
Större och en smula godare recept
2 liter vetemjöl
1,5-2 dl socker
4 tsk bakpulver
3 tsk salt
250 gr margarin
3-5 dl mjölk
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl vatten
Större och en smula godare recept
2 liter vetemjöl
1,5-2 dl socker
4 tsk bakpulver
3 tsk salt
250 gr margarin
3-5 dl mjölk
Tunnbröds recept
Tunnbröd på glöd
13 dl vetemjöl
10 dl grahamsmjöl
2 påsar torrjäst
en nypa salt
1 påse brödkryddor (vi tog en halv)
1/2 dl socker
Blanda alla ingridienser och lägg en kåsa (3,5 dl) i varje plastpåse.
Värm vatten (eller ta med i termos) till 50 grader.
Häll i ca 1 dl vatten i varje påse och knåda degen jämn.
Stoppa påsen innanför jackan och jäs i minst 15 minuter.
Ta en degklump och forma som en boll, platta ut den till en kaka
och grädda på galler över glöd tills den fått fin färg.
Stumpa
För 10 personer
6,5 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1/2 dl sirap
2,5 dl filmjölk
Blanda de torra ingredienserna. Rör ner sirap och filen. Det blir en fast deg. Dela den i 10 delar och kavla ut till 15 cm stora kakor och nagga dem. Grädda i osmord stekpanna på medelvärme eller på grillen.
Ät och njut!
Grötbullar
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
Vetemjöl, så mycket som blir bra =)
Såhär gör du:Koka havregryn, vatten och salt till gröt. Tag kastrullen av plattan och rör ner smöret så att det smälter. Tillsätt mjölk och sirap, låt svalna tills fingervarmt. Smula i jästen och blanda väl. Arbeta in mjöl till en lagom, ej för fast, deg. Låt vila i ca 20 minuter. Forma runda bullar ca 30 stycken och lägg på plåt med bakplåtspapper - jäs till dubbel storlek (30-40 minuter ungefär). Grädda i 225 grader tills de fått fin färg.
Filmjölkslimpa
1 liter filmjölk
10 dl vetemjöl
11 dl grahamsmjöl
3 dl russin
2 dl socker
2 dl sirap
2 msk bakpulver
Så här gör du: Blanda allt i en bunke till en kladdig deg. Häll upp i en ugnsform ca 30*40cm som du penslat med olja. Mjöla händerna och platta ut i formen. Grädda 30 minuter i 200*
13 dl vetemjöl
10 dl grahamsmjöl
2 påsar torrjäst
en nypa salt
1 påse brödkryddor (vi tog en halv)
1/2 dl socker
Blanda alla ingridienser och lägg en kåsa (3,5 dl) i varje plastpåse.
Värm vatten (eller ta med i termos) till 50 grader.
Häll i ca 1 dl vatten i varje påse och knåda degen jämn.
Stoppa påsen innanför jackan och jäs i minst 15 minuter.
Ta en degklump och forma som en boll, platta ut den till en kaka
och grädda på galler över glöd tills den fått fin färg.
Stumpa
För 10 personer
6,5 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1/2 dl sirap
2,5 dl filmjölk
Blanda de torra ingredienserna. Rör ner sirap och filen. Det blir en fast deg. Dela den i 10 delar och kavla ut till 15 cm stora kakor och nagga dem. Grädda i osmord stekpanna på medelvärme eller på grillen.
Ät och njut!
Grötbullar
3 dl havregryn
5 dl vatten
1 tsk salt
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl sirap
Vetemjöl, så mycket som blir bra =)
Såhär gör du:Koka havregryn, vatten och salt till gröt. Tag kastrullen av plattan och rör ner smöret så att det smälter. Tillsätt mjölk och sirap, låt svalna tills fingervarmt. Smula i jästen och blanda väl. Arbeta in mjöl till en lagom, ej för fast, deg. Låt vila i ca 20 minuter. Forma runda bullar ca 30 stycken och lägg på plåt med bakplåtspapper - jäs till dubbel storlek (30-40 minuter ungefär). Grädda i 225 grader tills de fått fin färg.
Filmjölkslimpa
1 liter filmjölk
10 dl vetemjöl
11 dl grahamsmjöl
3 dl russin
2 dl socker
2 dl sirap
2 msk bakpulver
Så här gör du: Blanda allt i en bunke till en kladdig deg. Häll upp i en ugnsform ca 30*40cm som du penslat med olja. Mjöla händerna och platta ut i formen. Grädda 30 minuter i 200*
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar